Wat is de oplaadtijd van een elektrische auto?

Heb jij besloten dit jaar een 100% elektrische wagen te kopen? Goed idee, want zo lever je een meer dan welkome bijdrage aan onze leefomgeving. Waarschijnlijk kijk je in de eerste plaats uit naar een wagen met een acceptabel rijbereik, maar hou zeker ook rekening met de oplaadtijd van je elektrische wagen. Hoe sneller je elektrische wagen oplaadt, hoe hoger het gebruiksgemak!

Wat is de oplaadtijd van een elektrische auto?

Een 100% elektrische wagen opladen kan 30 minuten duren, maar kan in het slechtste geval ook zowat 21 uur in beslag nemen. De oplaadtijd is in de eerste plaats afhankelijk van de manier waarop je je auto oplaadt. Kies je voor een gewoon stopcontact, dan kan de oplaadtijd oplopen tot ruim 20 uur. Kies je voor een laadpaal thuis, dan mag je rekenen op 4,5 tot 13 uur. Een publieke laadpaal laadt je wagen op in zo’n 2 tot 4,5 uur en een snellader klaart de klus in minder dan een uur. Het is duidelijk: de oplaadsnelheid is afhankelijk van het vermogen waarmee je laadt. Een gewoon stopcontact levert 2,3 kW, een snellader tot 250 kW.

Ontwerp zonder titel (77)

Afhankelijk van het type batterij

Niet alleen het type laadpaal - of in het slechtste geval het stopcontact - bepaalt de laadtijd van je elektrische wagen, ook het type batterij speelt een grote rol. Wagens met een zeer grote actieradius hebben normaliter ook de grootste batterij-inhoud. Vanzelfsprekend neemt het laden van een batterij van ruim 100 kWh meer tijd in beslag dan een batterij van 60 kWh. Wagens met een grote batterij-inhoud – vooral aanwezig in de hogere prijsklasse - kunnen echter hogere laadsnelheden aan, waardoor de laadsnelheid gevoelig vermindert.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig naar de oplaadtijd van een elektrische auto? Wij hebben alle antwoorden voor je. Aarzel niet om contact op te nemen; we praten je graag bij over alles wat je wilt weten!