Is een laadpaal fiscaal aftrekbaar voor mij?

De elektrificering van de automarkt verloopt in sneltreinvaart. Niet alleen voor zelfstandige ondernemers, maar ook voor particulieren wordt het steeds aantrekkelijker om over te schakelen op een 100% elektrische wagen. Om in alle comfort te kunnen genieten van dit soort wagen, zorg je als particulier best voor een eigen laadpaal.

Is een laadpaal fiscaal aftrekbaar voor mij?

Er is een duidelijk verschil in fiscale voordelen tussen een laadpaal voor particulieren en een laadpaal voor ondernemingen. Terwijl die laatste tot 31 augustus 2024 tot 150% van hun investering kunnen aftrekken - op voorwaarde dat de laadpaal publiek toegankelijk is - blijft dit voor particulieren beperkt. Tot eind 2023 krijg je 30% belastingvermindering, nadien (tot 31 augustus 2024) zakt dat naar 15%. Bovendien moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mogen de kosten waarvoor de belastingvermindering aangevraagd wordt niet meer bedragen dan € 1500,00, mag de laadpaal enkel groene stroom gebruiken en moet het om een slimme laadpaal gaan.

laadpaal-fiscaal-aftrekbaar

Een slimme laadpaal, steeds een slimme investering

Kiezen voor een eigen laadpaal is niet meer dan een logische keuze. Je hoeft niet langer op zoek te gaan naar een publieke laadpaal waaraan het bovendien al te dikwijls aanschuiven is. Integendeel, je kan thuis in alle rust je wagen opladen, en dat tegen een tarief dat een stuk lager ligt dan dat van een openbare laadpaal.

Met een slimme laadpaal maak je het jezelf nóg gemakkelijker. Dit type laadpaal screent a.h.w. voortdurend het energiegebruik in je woning. Op momenten waarop dat verbruik piekt, zal de laadpaal minder stroom naar je wagen brengen om overbelasting te voorkomen. Op andere momenten zal er extra energie naar je wagen gaan. Op die manier voorkom je een overbelasting van je elektriciteitsnetwerk en geniet je steeds van het laagste elektriciteitstarief.

Meer weten?

Wil je ten volle genieten van de fiscale voordelen van een eigen laadpaal? Contacteer ons voor meer info.